Locatie:Plompetorenweg, 4328 Burgh-Haamstede, Nederland

Plompe TorenPlompe Toren
Plompetorenweg , Burgh Haamstede

Niveau:                                         ++
Diepte                                          35 m
Afstand tot het water               20 m
Afstand vanaf Eindhoven :   151 Km
De duikstek Plompe Toren is genoemd naar de nog overgebleven toren van het in zee verdwenen dorp Koudekerke. De begroeide steenformaties hier zijn de restanten van het in 1581 ondergelopen Oudekerke

Als je vanaf de grote parkeerplaats bij de Plompe Toren wilt duiken, moet je eerst een ondiep stuk oversteken voordat je bij de vaargeul komt. Vanaf de parkeerstrook langs het water (meer naar het westen) ligt het diepere gedeelte dichter bij de kant. Omdat er hier over een groot gedeelte een weg loopt vlak langs het water is deze duikplaats ook zeer geschikt voor een driftduik.

De duikplaats Plompe Toren ligt dicht bij de Oosterscheldekering waardoor de stroming altijd sterk is en de kentering kort.

Veel duikers hebben met de duikplaats Plompe Toren een soort haat liefde verhouding.
Vaak is het zicht Bij Plompe Toren zo slecht dat duikers zich afvragen, wat ze daar toch aan het doen zijn, maar tijdens die spaarzame momenten dat je wel goed zicht hebt is het hier zeldzaam mooi!
Vooral de afwisseling van landschap en de begroeiing is hier enorm. Vanaf de kant kom je vrijwel meteen op een gedeelte dat bezaaid is met stenen die geheel bedekt zijn met oesters.
Iets dieper afgewisseld met stenen die begroeid zijn met zeeanjelieren, slibanemoonof, slangster en met gedeelten die zo bedekt zijn met brokkelsterren dat het wel een levend tapijt lijkt.
Als je nog weer dieper gaat, beneden de 20 meter, wijzigt de begroeiing weer geheel en kom je meer zeldzamere dieren tegen zoals waaierkokerwormen, dodemansduim en zelfs  zeedahlia's.
De diepste delen van de duikstek Plompe Toren lijkt op meer op de bodem van de Noordzee dan op die van de Oosterschelde. Op de licht gegolfde zandbodem zie je hier af en toe een slanster die zich opmerkelijk snel kan verplaatsen. Als je geluk hebt kun je hier ook tegen een mooi begroeid flink uit de kluiten gewassen anker aan zwemmen. Ander leven dat je kunt spotten zijn o.a. harder, kabeljauw, heremietkreeft, noordzeekrab,

Kortom hier is goed te merken dat deze duikplaats vrij westelijk is gelegen en dus meer onder de invloed ligt van de Noordzee.
Veel diersoorten zijn hier talrijker en soms ook groter dan bij de meer oostelijke gelegen

LET OP !
Er kan hier een zeer sterke onderstroom staan. Het is tamelijk diep. Vaak is er wel een diepte te vinden waar het zicht goed is. Ook staan hier redelijk wat fuiken
Het is verstandig om een touw mee te nemen voor het in en uitgaan van het water.