Burghsluis, Burghsluis

Locatie:Havenplateau 1, 4328 NT Burgh-Haamstede, Nederland

BurghsluisBurghsluis - Oostbout
Havenplateau, Burghsluis

Niveau:                                       +/+
Diepte                                        35 m
Afstand tot het water           200 m
Afstand vanaf Eindhoven   153 Km

De beide duikplaatsen bij Burghsluis liggen redelijk dichtbij de stormvloedkering. Bij Burghsluis kan op 2 plaatsen gedoken worden.
Vanuit de parkeerplaats loop je eerst naar de meest westelijk pier die tevens het rechter havenhoofd van de jachthaven Burghsluis vormt. In het verlengde van het te volgen pad is een trap speciaal voor sportduikers aangelegd.

De beste plek om het water in te gaan is op het Zuidelijke puntje van de Oostbout Daar begint vrijwel gelijk de vaargeul dus het is oppassen geblazen voor schepen die de haven willen aandoen.
Rond de strekdammen ten Zuid westen van de Haven is een erg leuke steenwand, weliswaar is het zicht vaak slecht.
Het is  handig om een touw mee te nemen omdat het daar erg lastig (o.a. glad) is om het water te bereiken.

Burghsluis is niet geschikt om er met hoogwater te duiken, aangezien, het gevaar bestaat dat je, als de kentering heeft plaatsgevonden, door het uitstromende water, van de kant af, richting stormvloedkering.
Alleen als je dicht genoeg bij trap blijft kun je er ook bij hoogwater duiken, maar dat gebied is iets minder interessant.

De invloed van de Noordzee is hier dan ook groter dan op andere plaatsen. Dat is te merken aan de meestal krachtige stroming en het matige zicht. Positieve invloeden zijn echter ook merkbaar.
Zo is de aanwezigheid van flora & fauna buitengewoon overvloedig en rijk aan soorten.
In het voorjaar is dit een prima plek om verschillende soorten naaktslakken te vinden, ook ander weekdieren zoals Sepiola's komen hier regelmatig voor.
Opvallend vaak worden hier tevens Gehoornde slijmvissen waargenomen. Sommige soorten zoals de Dodemansduim komt hier vaker voor dan elders in de Oosterschelde.

Let op!! als het mooi weer is of in het weekend maken er veel mensen gebruik van de parkeerplaats, dus kan je als duiker redelijk veilig parkeren.
Buiten het seizoen is het hier overdag en 's avonds niet echt veilig! dus blijf waakzaam voor auto krakers.

LET OP ! Er kan hier een sterke onderstroom staan. Het is tamelijk diep. Vaak is er wel een diepte te vinden waar het zicht goed is.
Zelf ben ik op de Oostbout eens in een "neer"terecht gekomen, niet bepaald een leuke ervaring.
Meestal is dit een leuke stek, maar de Oosterschelde is en blijft onberekenbaar