19-06-22 09:00 - 12:00

Tijningen PlasTijningen plas
Wielkamp,  Zaltbommel

Diepte:                            20 m
Moeilijkheidsgraad:       -/-
Afstand tot water:        50 m

De Tijningen plas heeft zoals vele andere zandafgravingen een hard lemen bodem met daar bovenop een laag sediment. Interessante kleipilaren en grote blokken leem zijn te vinden op diverse plekken in de plas. Deze vind je vooral aan de overzijde van de instap plaats.
Op 3 meter diepte is in de Tijningen Plas een duikplatform geplaatst  het platform is met wat navigatie expertise gemakkelijk te bereiken. Vanaf de vuilnisbak aan de kant van de parkeerplaats ligt het platform op 180 graden..
Er liggen meerdere platformen in de plas op resp. 8 en 18 meter. Wel wat zwemmen want je moet zowat naar de overzijde toe.  De Tijningen plas is ongeveer 22 meter diep. De begroeiing langs en in de plas bestaat uit riet en waterpest, waarin zich vaak snoek, baars, karper en voorn verbergen

Heb je een niet al te hoog luchtverbruik is het goed mogelijk de hele plas rond te gaan.
Je moet ehter wel wat opletten zodat je op de korte (kopse) kant niet de overloop sloot induikt.
Met het slechte zicht dat je daar treft zal de kans niet erg groot zijn dat je deze fout zult maken.

Vanaf de verharde parkeerplaats met ca 10 plaatsen steek je de sloot over en kunt vrijwel direct te water gaan. Een eenvoudigere manier is om het pad links te volgen (onder de bomen door) naar het strandje en daar een stuk gemakkelijker te water gaan.
De plas is omgeven door een brede rietkraag en met hier en daar een verstopte visser. Maak vooraf een praatje met de vissers. Dit kweekt begrip en levert tevens handige informatie op waar de lijnen uitliggen en op welke diepte!

LET OP !

Duik je er op zondag houdt dan rekening met wat drukte van kerkgangers..
Er wordt ook veel gewandeld en gejogged dus let een beetje op met omkleden.
Je bevind je in een woonwijk