Locatie:Galgelaan, 4301 Zierikzee, Nederland

ZeelandbrugZeeland Brug
Galgelaan, Zierikzee

Niveau:                                       +
Diepte:                                      25 m
Afstand tot het water:          100 m
Afstand vanaf Eindhoven    140 km
Duiken bij de Zeelandbrug in de Oosterschelde is een ware belevenis.
De Zeelandbrug is één van de mooiste, maar tevens ook drukste, duikstekken van Nederland. Je kan hier goed duiken rond zowel de laag- als hoogwaterkentering.
Bij laagwater wil het zicht echter nog wel eens tegenvallen. In dat geval kan je beter iets langer voor of na de kentering duiken.

De eerste pijler van de Zeelandbrug is prachtig begroeid. Er is zóveel te zien! Kreeft, krab, snotolven, sepia’s, naaktslakken, zeesterren, zeebaarzen, botervissen, slijmvissen, grondels en schol.
Een prachtige en populaire duiklocatie die momenteel herstellende is van de werkzaamheden die hier plaatsvonden in de het kader van de dijkverzwaring in Zeeland.

Bij deze plek is na het werk aan de dijk een groot eco-rif geplaats van stenen in verschillende grootte. Sommige keien zijn bijna wel twee meter hoog.

Duiken op de eerste en tweede pijler aan de noordkant van de Zeelandbrug is toegestaan, op de overige pijlers geldt een duikverbod.
Er zijn twee trappen waar je in en uit water kunt gaan, direct onder de Zeelandbrug de kortste weg naar de peilers en een trap verder naar het westen. Afhankelijk van de drukte rondom de peilers kun je de keuze maken. Een leuke trip is om van de trap in het westen naar de peilers te duiken.

In het voorjaar is dit de bekende plaats waar de sepia's hun eieren komen afzetten. In de zomer wordt er soms een zeepaardje gesignaleerd.

De Zeelandbrug was niet alleen een interessante duikplaats vanwege de uitbundige begroeiing van de pijlers, maar ook vanwege de rond de pijlers vrij zwemmende harders en zeebaarsen.
Grote gedeelte's van de pijlers zijn begroeid met de tubularia indivisa, een bloemachtig neteldiertje, vandaar ook waatschijnlijk de vele soorten naaktslakken die je hier kan tegenkomen.

Vrijwel de hele bodem is bedekt met levende oester, daartussen huizen talloze geleedpotigen zoals galathea's, Ruige krabbetjes, strandkrabben, kreeften en diverse soorten garnalen.
Op de spaarzame plaatsen waar nog wat kale bodem tussen de oesters zit, hebben palingen kans gezien zich in te graven.
Op de ondiepe gedeeltes zie je kleine lipvissen, die de laatste jaren steeds talrijker worden in de Oosterschelde