Locatie:Keihoogteweg 3, 4491 PT Wissenkerke, Nederland

WestnolWestnol
Keihoogteweg, Wissenkerke

 

Niveau:                                    ++
Diepte                                       50 m
Afstand tot het water          400 m
Afstand vanaf Eindhoven   150 km
De Westnol is een duikplaats voor de echte avonturiers onder de duikers.
Westnol is een erg lastige plek en zeer zeker niet geschikt voor onervaren duikers. Stroming, de kans op slecht zicht en de oesterbanken maken het duiken hier erg moeilijk, maar als je een beetje geluk hebt is het mogelijk dat je een prachtige duik op de Westnol maakt en hele mooie dingen tegenkomt.

Duik op de Westnol absoluut niet met hoogwater, op de Westnol kan alleen met laag water gedoken worden. De kentering is erg kort en de stroming bijzonder sterk.
Deze plek is alleen geschikt voor zeer ervaren duikers met voldoende ervaring in sterk stromend water.

Als je uiteindelijk alle hindernissen bij de Westnol hebt doorstaan en het diepere water hebt bereikt kom je al snel bij prachtig begroeide stenen.
Opvallend zijn hier vooral de, niet al te grote, maar wel prachtige witte zeeanjelieren die op sommige plaatsen heel dicht bij elkaar staan.

Om veilig op de Westnol te duiken is een goede voorbereiding geen overbodige luxe. Plan je duik goed en duik je plan.
Deze duikplaats wordt vooral gekenmerkt door de vlak onder de waterspiegel liggende grote oesterbanken. Vooral aan de westzijde van de nol kunnen deze voor erg veel ongemak zorgen.
Als de kentering is geweest en het water begint weer de Oosterschelde in te stromen, kan je daar ook weer erg veel last hebben van een stroming die je de kant af dwingt. Het beste kan je voor het einde van de nol aan de rechterzijde het water in gaan en dan een stukje van de nol afzwemmen alvorens naar het noorden af te buigen.

Het is verstandig om hier ook weer proberen uit te komen om het weter te verlaten.