Locatie:Jachthaven Den Osse 1-3, 4318 Brouwershaven, Nederland

OssebaakOssebaak
Jachthaven, Den Osse

Niveau:                                        -/-
Diepte:                                        30 m
Afstand tot het water:           200 m
Afstand vanaf Eindhoven     132 km

De duikplaats  Ossebaak (Den Osse Haven) ligt niet ver van de zeer populaire duikplaats Nieuwe Kerkweg, maar toch zal men hier in de regel veel minder duikers tegenkomen.
Om op Ossebaak te komen moet je er dan ook iets meer voor over hebben. Als je de auto in de haven hebt geparkeerd, zal je nog zo'n 250 m. over een smal paadje moeten lopen voordat je bij Ossebaak arriveert. Bij de strekdam (dit is de Ossebaak) aangekomen heb je de keuze om over de strekdam naar het einde van deze strekdam te lopen en daar te water te gaan, of om gelijk aan de oostzijde van de dam te water te gaan, maar dan moet je een heel stuk door heel ondiep water heen waden of snorkelen.
Op zo'n 100 m. uit de kant gaat de bodem dan (vooral vlakbij de strekdam) steil naar beneden.
Bij Ossebaak is een grote hoeveelheid onderwaterleven te vinden: kreeft, krab, zee donderpad, puitaal, zeenaald, zwarte grondel, vorskwab, millennium wratslak, zeedahlia, oesters, weduwe roos, zee anjelier, sponzen, baksteenanemonen de weduwe roosjes vind je vooral op de stenen onder aan de dijkvoet.
Je vindt er ook veel oesters en zeesla, waartussen strandkrabben en zeenaalden zich verstoppen.
Op het steile gedeelten, vlak bij de pier, groeien veel druipzakpijpen en sponzen zoals de broodspons.
Bij Ossebaak vind je het meeste onderwaterleven op een diepte van 1 tot 3 meter. Osebaak is ook geschikt als snorkelplek dus!

Vanwege de lange strekdam en de steile helling met basaltblokken kan hier, als er veel wind staat, een flinke stroming staan. Deze elementen zorgen voor een uitbundige begroeiing en redelijk veel leven.

Ga niet te ver uit de kant, dan kom je in het betonde vaarwater en daar mag je niet duiken.
Dit zijn visgronden. Er kunnen vistuigen staan van beroepsvissers. Laat de vistuigen met rust.

Op deze duikplek is voldoende parkeergelegenheid.