Locatie:Gouweveerse Zeedijk, 4301 Zierikzee, Nederland

NoordboutNoordbout
Gouweveerse Zeedijk, Zierikzee

Niveau:                                        +
Diepte:                                       20 m
Afstand tot het water:          500 m
Afstand vanaf Eindhoven    130 km

De Noordbout is nu direct geen al te spectaculaire duikstek.
De bodem bij de Noordbout bestaat voornamelijk uit zand en slik, afgewisseld met hier en daar een stukje begroeide stenen. De Noorbout is echter een stuk minder druk dan bij de zeer populaire Zuidbout. Het is zelfs mogelijk, als je tenminste een redelijk goede kompaskoers kan zwemmen, om van de Noordbout naar de Zuidbout te duiken. Ga wel tenminste 2 uur voor kentering te water, volg de bodem op niet al te grote diepte. Steek je hoofd eens boven water om je te oriënteren. Natuurlijk is het beter om dit met een volgboot te doen, maar neem zeker een (oppervlakte) boei mee.
DIE DIT ABSOLUUT NIET ALS JE GEEN ERVARING HEBT OP DE OOSTERSCHELDE OF DRIFT DUIKEN.

Bij deze duikplaats ga je op de kop van de dam te water. Hier ligt onder het wateroppervlak veel steenstort welke fraai is begroeid met allerlei onderwaterleven zoals doorschijnende zakpijpen, anjelieren, oesters vele wieren en natuurlijk bijbehorende naaktslakjes: groene wierslakjes, vlokkige naaktslakken etc.
De Noordbout zoals eerder aangegeven niet een echt diepe stek maar dat wil niet zeggen dat het hier daarom minder interessant is om te duiken.
Op de Noordbout zie je veel variatie in leven zoals botervisjes, zeedonderpadden,heremietkreeft, gewone kreeften,krabben en ook platvis zoals schol en botjes.
Zeebaarzen foerageren hier ook graag rond de kop vooral als de stroming er weer inkomt.

Je kunt op deze plaats zowel met hoog- als met laagwater duiken.
Ook hier geldt: houd je tijd in de gaten en wanneer je de stroming voelt aantrekken begin je richting de pier te zwemmen. De stroming kan hier ineens erg sterk doorzetten.

Als het harder waait dan een zuidelijke windkracht 4, dan wordt duiken hier afgeraden.