Locatie:Weldamseweg, Zierikzee, Nederland

LevensstrijdLevensstrijd
Weldamseweg, Zierikzee

Niveau:                                     -/-
Diepte:                                       10 m
Afstand tot het water:          200 m
Afstand vanaf Eindhoven    140 km

Heb je eens geen behoefte aan een diepe spectaculaire duik, ga dan eens naar Levensstrijd.
Je zal eerst een flink stuk moeten lopen, maar zelfs dan kun je op Levensstrijd niet dieper duiken dan max. 10 meter.

Vanaf de havenmonding van Zierikzee, loopt hier een smalle geul tussen het vasteland en het Nunnenplaatje naar het Noorden.
Het diepste is het nog richting havenmonding. Waarom al die moeite?
Het is op Levensstrijd meestal minder druk dan bij de populaire duikplaatsen, zoals de Zeelandbrug en Zoetersbout en aangezien het wat in de luwte ligt van de stroming, is het een uitstekende plek voor beginnende Oosterschelde duikers.

Levensstrijd is vanwege de geringe stroming perfect voor beginnende Oosterschelde duiker  Tot vijf meter wemelt het hier van het leven, duik dus vooral niet te diep! Je ziet sepia’s en pijlinktvissen in april en mei en sepiola’s in de nazomer. Je duikt langs de dijkwand (bij hoogwater) of heel ondiep (bij laagwater) over de zand- en slibbodem. Vernoemd naar de nabijgelegen Levensstrijdweg, waar je je auto parkeert.Vanaf de kant loopt de zanderige bodem langzaam af. Soms wordt deze zandvlakte onderbroken door uitbundig begroeide stenen.
In het verleden zijn hier veel waarnemingen gedaan van dodemansduimen en zeedahlia's.
Helaas zijn deze de laatste jaren bijna niet meer gezien.
Wel, en dan natuurlijk vooral in het voorjaar, is de kans groot dat je op Levensstrijd een sepia, of zelfs een pijlinkvis tegenkomt.
Dat komt omdat duikers hekjes onderwater hebben geplaatst, in de hoop dat sepia's of pijlinktvissen hier hun eitjes aan zullen bevestigen.
Mocht je zo'n hekje tegenkomen, laat het dan gewoon staan!
Op de ondiepe gedeeltes zie je kleine lipvissen, die de laatste jaren steeds talrijker worden in de Oosterschelde

Een leuke ervaring is om vanaf Borredamme een driftduik te maken naar Levensstrijd toe (opkomend water) let wel goed op de fuiken die op dat traject veelvuldig voorkomen.

Parkeer je auto op de grote parkeerplaats aan de Levensstrijdweg. Ga vervolgens via de speciaal voor duikers aangelegde duiktrap, te water.