Galderse Meren, Galder

Galderse MerenGalderse Meren
Moerstraat, Galder

Niveau:                                       -/-
Diepte:                                     18 m
Afstand tot het water:           50 m
Afstand vanaf Eindhoven     57 km

De Galderse Meren is een gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda. Tussen de twee plassen loopt de A58. De grootste plas waar we duiken ligt ten zuiden van de snelweg, en deze is het oudste. Het gebied is genoemd naar het nabijgelegen dorp Galder.

Het Galderse Meer waarin we duiken, is een van de helderste zoetwaterplassen in Nederland.
Het helder blauw water met een zicht tot wel 15 meter maken het duiken in de Galderse Meren tot een leuke ervaring. En natuurlijk erg geschikt voor beginners opleidingen.

Vooral draadalgen doen het hier heel bijzonder  goed. Je komt ze tegen tot een diepte van wel achttien meter, wat dan ook zowat de grootste diepte van de Galderse Meren is.
Dat de draadalg tot op zo'n diepte voorkomt is vrij ongewoon, maar omdat het water in de Galderse Meren zo enorm helder is krijgen ze voldoende licht om welig te groeien..
Als gevolg van de zeer lage zuurgraad en hoge PH waarde van het water is er weinig leven.
Er is wel duikplatform op ca 10 meter en een parcours met verschillende objecten, via het parcours kom je ook automatisch bij het platform, dit is echter ook eenvoudig vanaf de kant te bereiken.
Het parcours kan je overal beginnen er zijn enkele mooie uitdagingen in aangebracht.

Galldetrse MerenIn de zomer moet je hier stevig voor het parkeren betalen € 8,00 euro, maar van bewaking is geen spraken.
Ook is het verplicht met een duikboei te duiken, de Politie kan hier erg z....ig om doen.

De Galderse meren zijn begin jaren 70 ontstaan als gevolg van zandwinning ten behoeve van de snelwegen van Breda naar Antwerpen, en voor het deel van de A58 tussen knooppunt Sint Annabosch en knooppunt Galder, en voor de woningbouw in Breda.

Veel duikplezier