Locatie:Kuupjesweg, 4486 Colijnsplaat, Nederland

ColijnsplaatColijnsplaat
Kruising Westzeedijk/Kuupjesweg
Colijnsplaat

Niveau:                                        +/+
Diepte                                         12 m
Afstand tot het water            400 m
Afstand vanaf Eindhoven    135 km

Duikplaats Colijnsplaat ligt naast camping Orisant. Behalve de duikplaats Colijnsplaat is hier ook een klein afgeschermd strandje.
Te water gaan bij Colijnsplaat is redelijk eenvoudig, je kunt dan duiken in het verlengde van de strekdam. Links en rechts van de strekdam bestaat de bodem volledig uit slib.
Gezien haar ligging is Colijnsplaat zeer gevoelig voor slechte weer, het is hier dan ook vaak, heel slecht zicht. Het beste duik je hier met hoogwater
Daarnaast ligt de duikplaats in een kom, waardoor de stroming er een draaiende beweging maakt.

De stroming kan op Colijnsplaat hier vrij stevig zijn, vooral na de kentering heb je stroming die je wegtrekt van de kant.
Het is geen plaats voor beginnende duikers, zorg ervoor dat je voldoende ervaren begeleiding hebt wanneer je hier gaat duiken.

De bodem op Colijnsplaat bestaat uit klei met een laagje zand erover.
Slangsterren bewegen zich over de bodem en creëren op die manier patronen in het zand.
Er zijn soms ook erg grote heremietkreeften te zien. Strandkrabben en zeesterren komen ook voor, maar niet grote aantallen

Ook vindt je op Colijnsplaat, zeebaars, harders, pijlstaart inktvis, platvis van redelijke afmetingen, en kun je hier in het voorjaar de Snotolf tegen komen.
Deze rood-paars gekleurde diertjes reizen elk jaar af naar de Oosterschelde om er te paren en eitjes te leggen, die dan uitgebroed worden door de mannetjes.
De kleine snotolfjes komen uit in de zomermaanden en verschuilen zich dan tussen het groene wier aangezien zij zelf knalgroen van kleur zijn dan.
Stenen en zand vormen hier ook een habitat voor anemonen, anjelieren en sponzen.

Colijnsplaat is vrije visgrond. Er kunnen dus vistuigen staan van beroepsvissers. Laat deze vistuigen alsjeblief met rust.
Rond de strekdammen kunnen plaatselijk zeer sterke stromingen optreden zowel in horizontale als in verticale richtingen.
Duik met de kentering en zorg dat je op tijd in en weer uit het water bent.

Er kan hier alleen met hoog water gedoken worden.
Deze plek is alleen geschikt voor ervaren duikers met voldoende ervaring in sterk stromend water.

Colijnsplaat