DUIKAGENDA U-DIVE

Schrijf je tijdig in voor de duik via de app.   
 Dan weet iedereen wie er komt.
Tijdig inschrijven is voor duiken op Zondag voor Vrijdag 19:00 uur
Voor andere evenementen als bij het evenement aangegeven.

< 2022 >
Augustus
  • 21
    21.Augustus.Zondag

    Polderveld, Wessem

    10:00 -12:00
    21-08-22

    Polderveld
    Pol, Wessem

    Niveau:                                      -/-
    Diepte:                                     30 m
    Afstand tot het water:        100 m
    Afstand vanaf Eindhoven    57 km

    De duikplaats Polderveld in Pol is een redelijk onbekende duikplaats nabij de extreem dure Boschmolen Plas waar je voornamelijk Duitse duikers treft.
    Het verschil met de Boschmolen Plas is dat Polderveld wel in een open verbinding met de Maas staat, wat de biodiversiteit zeer ten goede komt.
    Pol of Polderveld is een eenvoudige duikplaats direct achter een dijk waar je middels een betonnen trap overheen gaat. De instap plaats bij Polderveld is gemakkelijk te herkennen aan het stalen hekwerk dat in het water staat. Door een autobanden spoor te volgen, kom je uit aan een oefen platform.
    Sinds kort liggen er ook een aantal objecten zoals een grasmaaier in het water. Redelijk bijzonder is de badkuip voorzien een buitenboordmotor, of die ooit heeft gevaren is onbekend

    Kies je voor een tour naar het eiland links, dan  zorg dan wel voor een goede duikplanning.
    Stel het kompas voor de duik in en let op je maximale bodemtijd, want je moet door een behoorlijk diep gedeelte heen.

    Let op aan de oppervlakte, want je duikt in een vaargebied !!

    De bodem is vrijwel overal bedekt met zoet water mosseltjes en het zicht is vaak heel erg goed.Duiken doe je in Polderveld het beste in het voorjaar en dan met name in de maanden april en mei.
    In de meeste gevallen is het zicht dan acceptabel tot goed. Deze maanden zijn ook het paarseizoen van de snoekbaarzen.
    Je kunt ze dan tot heel dicht naderen en fotograferen, omdat ze hun nesten verdedigen.
    Je vind hier al het leven dat je elders in de maas plassen ook aantreft, veel kleine visjes
    maar ook vuistdikke palingen. Verder ook Baars, snoek. zeelt en als je geluk hebt Brasem

    De parkeerplaats is gratis maar heel erg klein.
    De auto’s staan hier gewoon in het gras hetgeen niet ideaal is na een regenbui.

  • 28
    28.Augustus.Zondag

    Kuilen, Langenboom

    09:00 -12:00
    28-08-22

    De Kuilen
    Fazantenweg, Langenboom

    Niveau:                                          -/-
    Diepte                                         35 m
    Afstand tot het water             100 m
    Afstand vanaf Eindhoven        51 km

    De Kuilen bevinden zich ten zuidoosten van Langenboom. Deze zijn ontstaan door de activiteiten van een steenfabriek, terwijl er ook een zand- en grindgroeve actief is. De plassen vormen een recreatiegebied, ‘De Kuilen’ geheten.

    De Kuilen is een natuur- en recreatiegebied. Het recreatiegebied wordt geëxploiteerd door de Ram Recreatie. Het natuurgebied is in beheer van Natuurmonumenten. De toegang is gratis.

    Duiken kun je het beste aan de Fazantweg.

    Het zicht kan in de Kuilen variëren van zeer slecht tot goed ( 0,1 meter tot 5 meter)

    Om het mooiste gedeelte van de Kuilen te zien dien je naar de bosrijke oever aan de overkant te zwemmen. Je daalt hier af over een plantenrijke bodem, die langzaam plaats maakt voor een aflopende (modder) boden, goed trimmen dus.
    Achter wat leemblokken duikt een klein wandje tot ca 10 meter de diepte in, vermoedelijk zal je dan ook de termocline passeren waardoor het vermoedelijk wel wat helderder wordt.

    Als je goed oplet zul je hier ook de eerste fossiele zeebodem zien in een laag van ca 8 meter dik. Deze laag bestaat vooral uit kokerwormpjes, driehoeksmosselen en kleine schelpdieren. Ook zal hier waarschijnlijk wel een klein kokerjuffertje rondkruipen.

    Daal je verder af naar ca 20 meter zie je het silhouet al van een enorm blok met een meters hoge steile wand. Onderaan dit blok is de fossielenlaag zichtbaar, die bestaat uit een strook met vooral aaneen geklitte tweekleppigen, en zo nu en dan cilindertjes van kokerwormen en slakkenhuisjes zoals penhoren achtige schelpjes.
    Deze wand loopt verder erg grillig naar het Oosten door waarbij  je zult merken dat de bodem zo nu en dan wat omhoog komt, waarna er weer steile stukken zijn die loodrecht naar beneden vallen zonder dat de bodem in zicht komt. In dit heldere water is dit met goed zicht en zonlicht een bijzonder spectaculair gezicht.
    De wand volgt verder een grillige route, met uitlopers en canyons, de omgeving hier is echt waanzinnig indrukwekkend. Zoek hier vooral nauwkeurig kleine dingetjes uit de oertijd, .
    Naast de zeebodem laag vind je er ook best veel grote zwerfkeien te vinden, meestal van zo rond de 30 centimeter doorsnede, maar zo nu en dan ook meters grote rotsblokken, die glad gepolijst zijn, dus mogelijk heel erg oud, het zouden zo maar ijstijd morenen kunnen zijn.

    Een stukje van deze wand af staan wat losse pilaren van de stevige klei, meters hoog als obelisken, leuk om eens omheen te duiken.
    De zeebodem ligt hier rond de 15 meter diepte, maar is ook al in de pilaren terug te vinden.
    Je kunt proberen een schelpje mee te trekken, maar de meeste zijn te bros, mogelijk kun je toch wel een aandenken uit de Kuilen meenemen.

    Het leven dat je hier verder aantreft zijn snoek, baars, karper, voorn en stekelbaars