DUIKAGENDA U-DIVE

Schrijf je tijdig in voor de duik via de app.   
 Dan weet iedereen wie er komt.
Tijdig inschrijven is voor duiken op Zondag voor Vrijdag 19:00 uur
Voor andere evenementen als bij het evenement aangegeven.

Maa
Din
Woe
Don
Vrij
Zat
Zon
september
september
september
september
september
1
2
 • AQUA BEST
  10:00 -12:00
  02-10-22

  Waterski baan

  OP VERZOEK

  GEEF VIA DE APP DOOR OF JE KOMT

3
4
5
6
7
8
9
 • Radioplas, Stevensbeek
  09:00 -12:00
  09-10-22

  Radioplas
  Ceresstraat, Stevensbeek

  Moeilijkheidsgraad.               -/-
  Diepte                                   15 m
  Afstand tot water               50 m
  Afstand vanf Eindhoven   52 km

  We wagen het er nog eens op

  De Radioplas is een rustige kleine duikplaats geschikt voor alle niveaus duikers, mits deze wat redelijk uit kunnen trimmen, die zich vooral kenmerkt door veel begroeiing en een redelijke goede visstand.

  Het zicht in de Radioplas is na de laatste zandwinning eind vorige eeuw meestal wel beperkt tot een à twee  meter, met de maanden april,mei, oktober en december als de beste maanden, met soms wel een zicht van 5 tot 8 meter.
  De plantengroei is in bepaalde perioden zo overdadig, dat je geregeld boven komt als een aqua monster voorzien van de nodige waterplanten.

  Verder is het erg belangrijk te weten dat het sediment op de bodem erg snel opstuift. Vermijd daarom elk contact met de bodem! Let goed op het uitrimmen en duik op redelijke afstand van de bodem.

  Dit alles maakt de Radioplas tot een duikstek waar je niet al te hoge verwachtingen van mag hebben.
  Weliswaar kun je hier, onder de juiste omstandigheden, mooie duiken maken.
  De Radioplas is het mooist langs de oevers tot een diepte van ongeveer drie tot vijf meter.
  Je ziet veel plantengroei, rietkragen, boomstronken en in het water hangende boomtakken.
  Maak gebruik van het prachtig invallend daglicht om de vele snoeken, karpers en baarzen te spotten, die zich hier schuil houden.

  In de Radioplas kun je op verschillende plaatsen in het water gaan.

  Direct tegen over de parkeerplaats op de kopse kant waar je dan naar rechts duikt, of op het strandje hier kun je zowel links als rechts duiken.

  Let wel op de zwemmers en eventuele surfers.
  Ook kun je op het eind van het strandje te water gaan om rond het eilandje te duiken.
  Let wel op je navigatie, de bodem is erg tricky met alle randen die er onderwater zijn.

  Veilige duik

10
11
12
13
14
15
16
 • Kuilen, Langenboom
  09:00 -12:00
  16-10-22

  De Kuilen
  Fazantenweg, Langenboom

  Niveau:                                          -/-
  Diepte                                         35 m
  Afstand tot het water             100 m
  Afstand vanaf Eindhoven        51 km

  De Kuilen bevinden zich ten zuidoosten van Langenboom. Deze zijn ontstaan door de activiteiten van een steenfabriek, terwijl er ook een zand- en grindgroeve actief is. De plassen vormen een recreatiegebied, ‘De Kuilen’ geheten.

  De Kuilen is een natuur- en recreatiegebied. Het recreatiegebied wordt geëxploiteerd door de Ram Recreatie. Het natuurgebied is in beheer van Natuurmonumenten. De toegang is gratis.
  Het zicht kan in de Kuilen variëren van zeer slecht tot goed ( 0,1 meter tot 5 meter)

  Om het mooiste gedeelte van de Kuilen te zien dien je naar de bosrijke oever aan de overkant te zwemmen. Je daalt hier af over een plantenrijke bodem, die langzaam plaats maakt voor een aflopende (modder) boden, goed trimmen dus.
  Achter wat leemblokken duikt een klein wandje tot ca 10 meter de diepte in, vermoedelijk zal je dan ook de termocline passeren waardoor het vermoedelijk wel wat helderder wordt.

  Als je goed oplet zul je hier ook de eerste fossiele zeebodem zien in een laag van ca 8 meter dik. Deze laag bestaat vooral uit kokerwormpjes, driehoeksmosselen en kleine schelpdieren. Ook zal hier waarschijnlijk wel een klein kokerjuffertje rondkruipen.

  Daal je verder af naar ca 20 meter zie je het silhouet al van een enorm blok met een meters hoge steile wand. Onderaan dit blok is de fossielenlaag zichtbaar, die bestaat uit een strook met vooral aaneen geklitte tweekleppigen, en zo nu en dan cilindertjes van kokerwormen en slakkenhuisjes zoals penhorenachtige schelpjes.
  Deze wand loopt verder erg grillig naar het Oosten door waarbij  je zult merken dat de bodem zo nu en dan wat omhoog komt, waarna er weer steile stukken zijn die loodrecht naar beneden vallen zonder dat de bodem in zicht komt. In dit heldere water is dit met goed zicht en zonlicht een bijzonder spectaculair gezicht.

  De wand volgt verder een grillige route, met uitlopers en canyons, de omgeving hier is echt waanzinnig indrukwekkend. Zoek hier vooral nauwkeurig kleine dingetjes uit de oertijd, .
  Naast de zeebodem laag vind je er ook best veel grote zwerfkeien te vinden, meestal van zo rond de 30 centimeter doorsnede, maar zo nu en dan ook meters grote rotsblokken, die glad gepolijst zijn, dus mogelijk heel erg oud, het zouden zo maar ijstijd morenen kunnen zijn.

  Een stukje van deze wand af staan wat losse pilaren van de stevige klei, meters hoog als obelisken, leuk om eens omheen te duiken.
  De zeebodem ligt hier rond de 15 meter diepte, maar is ook al in de pilaren terug te vinden.
  Je kunt proberen een schelpje mee te trekken, maar de meeste zijn te bros, mogelijk kun je toch wel een aandenken uit de Kuilen meenemen.

  Het leven dat je hier verder aantreft zijn snoek, baars, karper, voorn en stekelbaars

17
18
19
20
21
22
23
 • Eiland van Maurik, Maurik
  09:00 -12:00
  23-10-22

  Eiland van Maurik, 4021 Maurik, Nederland

  Eiland van Maurik, 4021 Maurik, Nederland


  Eiland van Maurik

  Maurik

  Niveau:                                            -/-
  Diepte                                           35 m
  Afstand tot het water              100 m
  Afstand vanaf Eindhoven         80 km

  Over het Eiland van Maurik doen er de nodige verhalen de ronde van “het is niets/je ziet niets” tot
  “het is een bijzonder interessante stek”.
  De werkelijkheid is dat de condities bij het Eiland van Maurik sterk wisselen. De plas bij het Eiland van Maurik is een voormalig zuig gat met een open verbinding met de Neder Rijn. Een van de aspecten die de sterke wisseling in zicht veroorzaken. Ook in warme zomers wordt het soms wat troebel. De bodem is bedekt met een stevige sliblaag dus heb je zelf ook de nodige invloed op het zicht. Duiken op het Eiland van Maurik betekent dat je goed moet kunnen trimmen.

  Naast het wisselende zicht is het voornaamste nadeel van het Eiland van Maurik is de open verbinding met de Rijn door deze open verbinding is er nogal wat recreatievaart. Zeker ’s zomers loop je het risico de hele duik waterskiërs boven je te hebben.

  Het recreatiegebied Eiland van Maurik en ook de plas zijn enorm groot  je kunt daardoor op verschillende plaatsen te water. Ook kan je doorrijden naar heit eind van het recreatiegebied op het Eiland van Maurik. Zodra de sluizen in de Rijn in zicht komen, ben je bij de tweede ingang. Hier vind je naast gras en parkeer gelegenheid een speeltuintje en andere recreatiemogelijkheden. Voor een duikdag met de hele familie is dit voor velen de leukste stek.
  Het kan er wel wat drukker zijn, maar voor het duiken maakt het weinig uit de plas is groot genoeg

  De bodemstructuur

  Deze is nauwelijks boeiend te noemen, deze loopt langzaam af tot een meter of 10,
  waarna het ineens hard gaat tot zo’n 25 meter en dan weer langzamer naar 35 meter. Hier en daar zijn wat kleine heuveltjes en richels, maar heel spannend wordt het niet. Ook de plantengroei heeft weinig om het lijf. Voornamelijk waterpest en draadwier is tot nu toe het enige dat we hebben gevonden.

  De beste plek om te water te gaan is bij het strand parallel aan de Neder Rijn. Hier vind je op een meter of vier mooie mosselbanken (vooral de kolonies driehoeksmosselen zijn interessant), waar het zicht geregeld goed is. De maximale diepte van deze locatie is 35 meter. Naast snoekbaars, pos, regenboogforel en baars maak je ook kans op het zien van de Chinese wolhandkrab en rivierkreeftjes.
  Wie heel goed kijkt zal bijvoorbeeld verschillende zoetwaterpoliepen zien.
  Vis is altijd een verrassing in plassen zoals het Eiland van Maurik die in verbinding staan met de rivieren. Pos en baars zie je al snel, maar ook snoekbaars kan je hier regelmatig tegen komen. Er is zelfs al bot gespot. Deze platvissoort kan als enige redelijk tegen zoet water en wordt wel vaker langs de noordrand van de Betuwe en wat open Maas plassen waargenomen,

  Samenvattend, het Eiland van Maurik is niet de aller mooiste duiklocatie van Nederland, waarbij
  de scheepvaart een reëel risico is. Door de controles van de beheerder weet je in ieder geval
  dat je hier in schoon water duikt,

  De entree voor de plas bedraagt € 5,00

  Route Vanaf Tiel de N835 naar Eck en Wiel, hier naar links (Rijnstraat) naar de plas.

24
25
26
27
28
29
30
 • Kraaijenbergseplas Witte Brug, Linden
  09:00 -12:00
  30-10-22

  Kraaijenbergse Witte Brug
  Steegstraat 3, Linden (Ophaalbrug)

  Niveau:                                     -/-
  Diepte                                   38 m
  Afstand tot het water         25 m
  Afstand vanaf Eindhoven  58 km

  Duiken in de Kraaijenbergse plas (Plas nummer 3) is een waar genoegen. Meestal heb je er erg goed zicht soms tot wel 10 meter. Deze gevarieerde duik stek is voor bijna iedere duiker, beginner tot gevorderde, makkelijk  toegankelijk.

  De open verbinding van de Kraaijenbergse Plas met de Maas zorgt voor een grote verscheidenheid aan vis zoals Paling, Snoek, Snoekbaars, Voorn en Rivierkreeft te zien is. De begroeiing en diverse onder water geplaatste objecten waaronder een duik platform op ca. 10 meter maakt de plas interessant genoeg voor een leuke ontspannen duik. De stek voelt erg veilig en open aan en heeft een zeer geleidelijk aflopende bodem. Duik je rechts om kom je wel een uitloper van de wal tegen die erg ver de plas inloopt. Dit maakt het navigeren wel erg interessant en uitdagend.

  Je al vlug veel begroeiing tegen waar je al gauw wat Baars en snoek tegen kunt komen.
  Je duikt hier het mooist tussen de drie en acht meter. Vis spot je met meest bij de begroeiing en in en om objecten.
  Om in de Kraaijenbergse Plas  de grootste diepte te bereiken hoef je niet heel erg ver uit te zwemmen,

  Het is een absolute aanrader om in de Kraaijenbergse plas eens een Nachtduik te maken

  Wegens de drukke scheepvaart is het aangeraden om gebruik te maken van een deco-boei, zeker als je een opstijging vanuit wat grotere diepte maakt.

  Er is parkeergelegenheid dicht tegen het water,

  s

31
november
november
november
november
november
november