12-02-17 10:00 - 12:00
Rosmalense Plas.
Address: Mariannepad, 5245 Rosmalen, Nederland

Rosmalense PlasRosmalense Plas
Mariannepad, Rosmalen

Moeilijkheidsgraad:                -/-
Diepte:                                    20 m
Afstand tot water:                50 m
Afstand vanaf Eindhoven   40 km

De Rosmalense plas, ook wel Empels Gat genoemd, is een zandafgraving in Rosmalen in het begin van de 20e eeuw gegraven. Ook in de jaren 90 is de Rosmalense Plas nog gebruikt voor de zandwinning.
De plas is geschikt voor alle niveaus duikers, wel een beetje boven de bodem blijven i.v.m. het “opwaaien” van het sediment op de bodem.

Bij de Rosmalense Plas kun je op twee locaties te water gaan:
Bij de parkeerplaats  loop je via een wandelpad naar de vissteiger. Aan de linkerkant van deze vissteiger is het een ideale plaats om te water te gaan. Aan de voorkant liggen tegels, wat het aandoen van de vinnen wel wat vergemakkelijkt.

Of bij de vissersbootjes hier liggen betonnen platen die half in het water liggen. Dit is ook een prima plek om te water te gaan.

De Rosmalense Plas heeft een hard lemen bodem met daar bovenop een laag van ongeveer 15 cm sediment. De bodem loopt vrij snel af tot een maximum diepte van ongeveer 23 meter.
Als je bij de vissteiger te water gaat zal je aan de rechterkant na ongeveer 15 meter (op een diepte van 5 meter) een groot aantal bomen en struiken tegen komen.
Deze strook van takken reiken tot aan het wateroppervlak en is ongeveer 20 meter lang. Na een kleine 200 meter doorzwemmen bereik je het haventje met roeiboten.
Vrij snel na het haventje kom je aan bij de betonnen platen  Het grootste deel van de begroeiing bestaat uit riet en waterpest. Het vissenbestand bestaat uit: snoek, snoekbaars, baars, karper, voorn, paling en modderkruipers.

WAARSCHUWING

In het verleden is hier een duikverbod geweest omdat er wat Mammoetresten zijn gevonden, als je deze wilt gaan zoeken dien je nu echter een schop meet te nemen om het sediment weg te krijgen.