05-02-17 10:00 - 12:00
Put Middelwaard.
Address: Middelwaard, 4133 Vianen, Nederland

Put MiddelwaardPut Middelwaard
Middelwaard, Vianen

Niveau:                                       -/-
Diepte:                                     15 m
Afstand tot het water:        100 m
Afstand vanaf Eindhoven    75 km

Put Middelwaard, ook wel de Grasplas genoemd heeft over het algemeen een redelijk tot goed zicht, met uitzondering van extreem hoog water in de lek. Over ca 50 meter heeft Put Middelwaard een langzaam aflopende bodem tot  ca. 4 meter diepte. Daarna krijg je mooie wanden en een  steil aflopende bodem met hier en daar grote blokformaties onderwater op een klei/zand bodem.
Hierdoor kun je een redelijke oriëntatie behouden. Ook leuk om hier wat natuurlijke navigatie oefeningen te doen.

Het ondiepe gedeelte is de reden waarom de Put ook wel Grasplas genoemd wordt. Een compleet woud waterplanten strekt zich hier uit, overigens een niet onaantrekkelijk gedeelte van de plas want je komt er altijd wel een aantal Baars, Snoeken en Snoekjes tegen.
Het diepe gedeelte is ook wel mooi, maar de plas wordt wel door iedereen als “donker” omschreven en dat is hij dan ook, een goede duiklamp is dan ook zeker een aanrader. Er zijn steile kleiformaties met overhangen en kloven, maar over het algemeen is hier weinig tot geen leven te vinden.
Als je naar links gaat (richting de winterdijk) krijg je een complete wand met voorgaande beschrijving als je naar rechts gaat (richting de zomerdijk) is het een wat glooiende helling.

BEREIKBAARHEID

Vanaf de parkeerplaats is het ca 50 meter lopen. Je gaat te water gaat via ribbel betonblokken op de aangelegde oever. Let op deze kunnen ter hoogte van het wateroppervlak glad erg glad zijn, daarna volgt een redelijk harde zandbodem op sta diepte.
Zomers is er ook op Put Middelwaard redelijk wat recreatie door zwemmers en surfers.

Er zijn dan meestal wel toiletten (Dixies) aanwezig. Ook zijn er toegangshekken naar de parkeerplaats en naar de plas, Het is niet toegestaan na zonsondergang te recreëren.

Het is  onbekend of er entree gevraagd wordt