13-11-16 10:00 - 12:00
Eiland van Maurik, Maurik
Address: Eiland van Maurik, 4021 Maurik, Nederland


Eiland van MaurikEiland van Maurik

Maurik

Niveau:                                            -/-
Diepte                                           35 m
Afstand tot het water              100 m
Afstand vanaf Eindhoven         80 km

Over het Eiland van Maurik doen er de nodige verhalen de ronde van “het is niets/je ziet niets” tot
“het is een bijzonder interessante stek”.
De werkelijkheid is dat de condities bij het Eiland van Maurik sterk wisselen. De plas bij het Eiland van Maurik is een voormalig zuig gat met een open verbinding met de Neder Rijn. Een van de aspecten die de sterke wisseling in zicht veroorzaken. Ook in warme zomers wordt het soms wat troebel. De bodem is bedekt met een stevige sliblaag dus heb je zelf ook de nodige invloed op het zicht. Duiken op het Eiland van Maurik betekent dat je goed moet kunnen trimmen.

Naast het wisselende zicht is het voornaamste nadeel van het Eiland van Maurik is de open verbinding met de Rijn door deze open verbinding is er nogal wat recreatievaart. Zeker ’s zomers loop je het risico de hele duik waterskiërs boven je te hebben.

Het recreatiegebied Eiland van Maurik en ook de plas zijn enorm groot  je kunt daardoor op verschillende plaatsen te water. Ook kan je doorrijden naar heit eind van het recreatiegebied op het Eiland van Maurik. Zodra de sluizen in de Rijn in zicht komen, ben je bij de tweede ingang. Hier vind je naast gras en parkeer gelegenheid een speeltuintje en andere recreatiemogelijkheden. Voor een duikdag met de hele familie is dit voor velen de leukste stek.
Het kan er wel wat drukker zijn, maar voor het duiken maakt het weinig uit de plas is groot genoeg

De bodemstructuur

Deze is nauwelijks boeiend te noemen, deze loopt langzaam af tot een meter of 10,
waarna het ineens hard gaat tot zo’n 25 meter en dan weer langzamer naar 35 meter. Hier en daar zijn wat kleine heuveltjes en richels, maar heel spannend wordt het niet. Ook de plantengroei heeft weinig om het lijf. Voornamelijk waterpest en draadwier is tot nu toe het enige dat we hebben gevonden.

De beste plek om te water te gaan is bij het strand parallel aan de Neder Rijn. Hier vind je op een meter of vier mooie mosselbanken (vooral de kolonies driehoeksmosselen zijn interessant), waar het zicht geregeld goed is. De maximale diepte van deze locatie is 35 meter. Naast snoekbaars, pos, regenboogforel en baars maak je ook kans op het zien van de Chinese wolhandkrab en rivierkreeftjes.
Wie heel goed kijkt zal bijvoorbeeld verschillende zoetwaterpoliepen zien.
Vis is altijd een verrassing in plassen zoals het Eiland van Maurik die in verbinding staan met de rivieren. Pos en baars zie je al snel, maar ook snoekbaars kan je hier regelmatig tegen komen. Er is zelfs al bot gespot. Deze platvissoort kan als enige redelijk tegen zoet water en wordt wel vaker langs de noordrand van de Betuwe en wat open Maas plassen waargenomen,

Samenvattend, het Eiland van Maurik is niet de aller mooiste duiklocatie van Nederland, waarbij
de scheepvaart een reëel risico is. Door de controles van de beheerder weet je in ieder geval
dat je hier in schoon water duikt,

De entree voor de plas bedraagt € 5,00

Route Vanaf Tiel de N835 naar Eck en Wiel, hier naar links (Rijnstraat) naar de plas.